GRANOLA

INGREDIENTEN

200 g havervlokken (of andere), 60 g pompoenpitten, 60 g zonnebloempitten,

koolzaadolie, vloeibare honing ( of andere)

BEREIDING

verwarm de oven op 170°C.

bekleed een bakplaat met bakpapier of antikleef matje.

meng de havervlokken met pompoenpitten en zonnebloempitten (of andere bv. lijnzaad, ...), overgiet met 2 lepels koolzaadolie (of andere) en 2 lepels vloeibare honing  ( of andere).

meng alles goed en bak 15 minuten à 20 minuten.  (schep eventueel halverwege alles even om zodat het gelijkmatig mooi lichtbruin kleurt.

laat afkoelen.
afgesloten 2 à 3 weken te bewaren

tip: indien je noten of gedroogd fruit wilt toevoegen doe dit pas na het bakken

 

 

WARME APPELCIDER

INGREDIENTEN

 liter appelsap, 2 mandarijntjes, ½ citroen, merg van vanillestokje (of vanillepoeder), 4 steranijs, 4 à 6 kruidnagels, kaneelpoeder of kaneelstokje

BEREIDING

Alle ingredienten samenvoegen, opwarmen tot bijna kookpunt, apart zetten en 15 minuten laten trekken in afgedekte kookpot. Warm serveren in een mooi glas.

DADELTRUFFEL EN KOKOSBOLLETJE

INGREDIENTEN DADELTRUFFEL (12 stuks)

8 dadels, 30 g rozijnen, 1 eetlepel honing, 60 g amandelpoeder

BEREIDING

Dadels fijn snijden en mixen samen met de rozijnen en honing ( robot of staafmixer).
Hiervan bolletjes maken en door maanzaad rollen (of door kokos of cacao).

 

INGREDIENTEN KOKOSBOLLETJE

70 g gedroogde kokos, 70 g amandelpoeder, 30 g acaciahoning, 1 goeie eetlepel boter

BEREIDING

Meng alles tot een kleverige massa, rol bolletjes en haal ze door de kokos.
Laat opstijven in de koelkast en bewaar nadien in een afgesloten potje. 

 

 

VIS OP SICILIAANSE WIJZE

INGREDIENTEN 2 personen

2 stevige visfilets (bv. kabeljauwhaasje, heilbot, tarbot, roodbaars), 1 citroen in dunne plakjes gesneden, 1 sjalotje flinterdun gesneden, 1 teentje knoflook, 4 grote rijpe tomaten, 1 venkel, handje groene olijven, handje witte rozijnen (geweekt), handje pijnboompitten (geroosterd), 2 eetlepels kappertjes, 2 takjes tijm, oregano, olijfolie, peper en zout, eventueel kruidenbouillonblokje, basilicum en peterselie (fijn gesneden)

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Stoof de sjalot en de geperste knoflook in de olijfolie.
Voeg de gepelde en in stujes gesneden tomaat toe, kruid met zout, peper, tijm, oregano en bouillonblokje, laat goed sudderen.
Voeg de gesneden venkel toe en laat hem even garen. Dan de uitgelekte rozijnen, in stukjes gesneden olijven, geroosterde pijnboompitten en kappertjes. Breng goed op smaak en giet in een vuurvaste schaal.
Dep de visfilets goed droog, bestrooi ze met peper en zout en leg ze op het groentenmengsel.
Verdeel er de plakjes citroen over en dek af met aluminiumfolie.
Zet in de oven en bak in ongeveer 20 minuten gaar (aanpassen aan de dikte van de vis).
Opdienen en afwerken met de fijngesneden peterselie en basilicum.

POMPOENSOEP NIET ALLEDAAGS

INGREDIENTEN

500 g vruchtvlees van pompoen (butternut), wit van 1 grote prei of 2 kleine, 1 banaan (kleine), 2 cm gember, 165 ml kokosmelk, 2 magere kippenbouillonblokjes en 800 ml water, 2 eetlepels olijfolie, 2 koffielepels curry, kurkuma, peper en zout

BEREIDING

Prei wassen, fijn snijden en stoven in olie (niet laten bruin kleuren).
Voeg de in kleine stukjes gesneden pompoen toe, de banaan in schijfjes gesneden, de geraspte gember, currypoeder, 800 ml water met de bouillonblokjes en de koksmelk.
Laat nog 15 à 20 minuten koken op een zacht vuur en mix zeer fijn.
Breng goed op smaak en verdun eventueel met nog wat water tot de gewenste dikte.
Dien de soep op en werk af met wat kurkuma poeder ter versiering.

GARNAAL MANDARIJN COCKTAIL

INGREDIENTEN 2 personen

50 g rijst, 1 schijf ananas, 1 mandarijn of 8 partjes, 100 g garnalen, 1 hardgekookt ei, 1 citroen, enkele blaadjes sla, mayonaise: 1 ei, 75 ml olie, ananassap, curry, peper en zout, 2 lepels yoghurt, 4 kerstomaatjes

BEREIDING

De rijst gaarkoken en het ei hard koken.
Mayonaise maken: azijn vervangen door ananassap, goeie snuif curry en op het einde 2 lepels yoghurt doorroeren.
Sla wassen, drogen en in julienne snijden.
De mandarijntjes ontvellen en snijden, de ananas in stukjes snijden.
Het hardgekookt ei fijnpletten. De kerstomaatjes in 4 snijden.
Afwerking: neem een mooie coupe of glas.
Bodem bedekken met de sla julienne, hierop de rist vermengd met een weinig mayonaise.
Vervolgens het fruit en de garnalen. Naperen met de overblijvende mayonaise.
Versieten met geplet ei, kerstomaatjes en schijfje citroen.

 

Hapje met kikkererwtenpasta

INGREDIENTEN

150 g kikkererwten, 2 augurken (fijngesneden), ½ sjalotje, 2 el. light mayonaise, ½ tl. graanmosterd,
1 tl. witte wijnazijn of appelazijn, ½ kurkuma, 2 tortilla’s, geraspte wortel, komkommer, peper en zout

BEREIDING

Plet de kikkererwten fijn met een vork ( of gebruik een keukenrobot), vermeng met de mayonaise tot een gladde massa.
Meng eronder de fijngesnipperde sjalot en augurken, mosterd, azijn en kurkuma.
Kruid af met peper en zout.
Besmeer een tortilla met de spread (niet te dik), beleg met geraspte wortel en met komkommer.
Rol stevig op en verpak in huishoudfolie. Leg in de koelkast tot gebruik. Snijd in stukjes.

 

Zalmmousse

INGREDIENTEN

250 g verse zalm, 100 g gerookte zalm, 50 g gerookte forel, 20 g gelatine (blaadjes), 100 ml visbouillon (blokje), sap van 1 citroen, 1 eetlepel ketchup, 180 ml magere yoghurt, 4 eetlepels light mayonaise

BEREIDING

Pocheer de zalm in de visbouillon (5 à 10 min), haal hem eruit en laat afkoelen. (bouillon houden).
Mix de gepocheerde zalm, de gerookte zalm en de forel met mixer of keukenrobot.
Week de gelatine in koud water.
Meng de yogurt, mayonaise, citroensap en ketchup door de gemixte vis.
Knijp de gelatine goed uit en los deze op in de lauwe visbouillon. 
Roer de bouillon door het vismengsel.
Schep het vismengsel in een vorm (langwerpige cakevorm met plastiekfolie) en zet enkele uren (min. 4 uur) in de koelkast.
Keer de vorm om en snijd in plakjes.
Serveer met wat cresson op een klein bordje.
Ook mogelijk om te serveren als voorgerecht bij aanpassing van de portie. 

 

Wafeltje ( bewaar ) met goede vetten : 20 stuks

INGREDIENTEN

- 120 g suiker 
- 100 ml olie "zoete keuken Vandemoortele"
- 2 eieren
- 200 g zelfrijzende bloem (of 100 g volkoren en 100 g zelfrijzende)

BEREIDING

Alles vermengen tot een homogeen deeg.
Wafelijzer goed heet laten worden en met behulp van 2 koffielepels er 4 hoopjes op leggen.
Mooi goudbruin bakken en laten afkoelen

HAZELNOOTREPEN

INGREDIENTEN

- 75 g hazelnoten
- 125 g zachte boter
- 50 g suiker
- 85 g witmeel & 85 g volkorenmeel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verdeel hazelnoten waar het velletje nog om zit over een droge bakplaat en bak ze +/- 15 minuten in de oven, tot de noten onder de velletjes goudbruin zijn.
Wrijf de velletjes er dan af.
Als de hazelnoten geen bruin velletje hebben kunt u ze enkele minuten in de oven roosteren om de smaak te verbeteren, of u gebruik ze zo.
Maal de hazelnoten fijn in de blender.
Klop de boter en de suiker samen licht en luchtig en klop de gemalen noten en het meel erdoor, tot er een deeg ontstaat.
Neem een anti-kleef bakmatje en druk het deeg erop open ( eventueel in rechthoekige vorm) ongeveer 20 op 30 cm , overal even dik.
Prik het over het ganse oppervlakte in met een vork.
Bak de koek ongeveer een half uurtje .
Snijd hem in repen wanneer hij nog heet is en laat hem dan afkoelen op het matje.
Deze koekjes kunnen perfect ingevroren worden en zijn nog heerlijk krokant na het ontdooien .

SAVOOIROLLETJES

INGREDIENTEN

- 1 savooikool
- 250 g gehakt en 250 g américain
- 1ei, paneermeel, peper en zout, mosterd, tijm, rozemarijn, look, ... 
- 1 flesje bier en kalfsfond of bouillon blokje

BEREIDING

Breng in een grote kom water aan de kook met een flinke snuif zout of bicarbonaat.
Verwijder de buitenste bladeren van de savooi en maak 12 mooie lichtgroene bladen los.
Kook ze in 3 à 5 minuten beetgaar, laat ze schrikken in koud water en leg ze op een keukenhanddoek.
Vermeng het gehakt en de americain met de overige ingrediënten en breng op smaak.
Leg de koolbladen open ( snij eventueel het dikste onderste stuk van de nerf weg) en leg erin een gehaktrolletje.
Rol op en vouw toe, gebruik eventueel keukentouw of prikkertje.
Verhit een weinig vetstof en bak de koolrolletjes rondom licht aan.
Voeg een beetje bier en bouillon toe en laat ze 15 minuten gaar stoven.
Bind het kookvocht een beetje in.

BUTTERNUT - POMPOEN GRATIN

INGREDIENTEN

- 800 g butternut
- 2 eieren
- 1 dl (soja)room
- 1 vetarm bouillonblokje bv. tuinkruiden
- 100 g kaas, gemalen 
- 1 (rode) ui en 2 teentjes knoflook
- 1 tak verse rozemarijn ( of gedroogde) ,2 à 3 blaadjes salie
- olie, peper en zout

BEREIDING

Snijd de pompoen in stukken, verwijder de schil en snijd in blokjes van 2 cm.
Kook of stoom ze in kleine 10 minuten net niet gaar ( in water tak rozemarijn leggen ).
Giet af en hou 200 ml van het vocht om het bouillonblokje in op te lossen.
Snijd de ui in fijne ringen en bak glazig.
Leg de pompoen in een ovenschaal en verdeel er de ui over en de zeer fijn gesnipperde salieblaadjes.
Klop de eieren los met de room en de 200 ml bouillon.
Voeg de geperste look, zout en peper toe.
Schenk dit mengsel over de pompoen en verdeel er de kaas over.
Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C , afgedekt met aluminiumfolie.
Verwijder de folie en bak nog 5 à 10 minuten mooi bruin

PASTINAAKSOEP

INGREDIENTEN VOOR DE SOEP:

- pastinaak (400 g)
- rammenas (400g)
- koolrabi (400g)
- 2 uien, 2 teentjes knoflook
- zoete aardappel (200g)
- olijfolie, peper, zout
- groenten/kippenbouillon 1,5 à 2 liter

VOOR DE GARNITUUR:

- niet vergeten: gebruiken wat je nu nog in de tuin vindt

VOORBEREIDING

Verwijder met een dunschiller de zwarte schil van de rammenas, schil ook de koolrabi, pastinaak en zoete aardappel, snijd vervolgens in kleine stukjes.
Maak de ui en de knoflook schoon en snipper fijn.

BEREIDING

Stoof de ui en knoflook in een scheutje olie.
Voeg de overige groenten toe en breng aan de kook, laat 15 à 20 minuten pruttelen.
Mix de soep ( of, we zijn hem nog niet vergeten: de passe-vite)
Voeg water toe volgens de gewenste dikte en breng op smaak.
Facultatief: serveer met garnituur

VARIATIES

* Vervang de pastinaak door knolselder
* Vervang de rammenas door raapjes
* Vervang de koolrabi door pompoen
* Vervang de zoete aardappel door wortelen

KAASPANNENKOEK MET PREI

INGREDIENTEN VOOR HET DEEG:

- 250 ml halfvolle of magere melk
- 125 g bloem, te kiezen naar voorkeur bv. spelt, gewone tarwebloem, boekweit, ... 
- 1 ei
- 1 el olie bv. koolzaadolie of andere vetstof ...
- 13 g gist
- mespunt zout, snuif peper

VOOR DE VULLING:

- 400 g verse prei
- 160 g kaas om te raspen bv. emmenthaler, ...

VOORBEREIDING

Verwarm de melk tot ze lauw is en los er de gist in op. Doe de bloem in een kom, breng het ei erbij en een deel van de melk.
Roer tot een glad deeg zonder klonters en voeg dan de rest van de melk toe. Voeg een klein snuifje zout en wat peper toe. Laat het deeg even rusten ( 15 minuten)
Maak ondertussen de prei schoon, snijd hem in fijne ringetjes en stoof gaar in eigen vocht (met klein scheutje water en peper en zout)

BEREIDING

Borstel een anti-kleef pan met een beetje olie (niet vergeten: goede samenstelling) in en bak 4 grote pannenkoeken.
Verdeel er de prei en de gemalen kaas over en rol stevig op.
Leg ze in een ovenschaal en zet ze in een warme oven tot de kaas begint te smelten..